Procedura bezpieczeństwa w związku z organizacją pracy

w ZPS w Nysie w czasie zapobiegania,

przeciwdziałania i zwalczania COVID – 19

Podstawa prawna:

funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz.U. 2020, poz. 872)

(https://www.gov.pl/web/edukacja/wytyczne-gis-mz-i-men)

§ 1

Cel procedury

Niniejsza procedura ma na celu zapewnić bezpieczne i higieniczne warunki pobytu dzieci oraz pracowników w szkole w okresie zapobiegania, przeciwdziałania i zwalczania COVID-19.

§ 2

Organizacja zajęć i opieki w szkole i w grupach wychowawczych

  1. W okresie zapobiegania, przeciwdziałania i zwalczania COVID-19 istnieje możliwość zmiany czasu pracy szkoły.

  2. Do szkoły może uczęszczać wyłącznie dziecko zdrowe, bez objawów sugerujących chorobę (podwyższona temperatura, kaszel, katar, wysypka nieznanego pochodzenia, zaczerwienione i/lub zaropiałe oczy, osłabienie (bez względu na etiologię), itp. Objawy te wykluczają dziecko z możliwości udziału w zajęciach

  3. Jeśli dziecko ma jakiekolwiek objawy chorobowe po powrocie ze szkoły, rodzic/opiekun prawny zobowiązany jest do natychmiastowego powiadomienia o tym wychowawcy klasy lub dyrektora i zgłosić się z dzieckiem do lekarza.

  4. W sali klasowej/świetlicowej w czasie zajęć dzieci przebywają bez maseczek należy jednak maksymalnie wykorzystać powierzchnię sal dla zachowania dystansu.

  5. W częściach wspólnych tj.korytarze , klatki schodowe ,szatnie wszyscy korzystają z maseczek lub przyłbic .

  6. Przed wejściem na teren szkoły ,stołówki, szatni , świetlicy szkolnej należy zdezynfekować ręce, w toaletach mycie rąk zgodnie z załączoną instrukcją

  7. Dzieci do szkoły mogą być przyprowadzane i odbierane wyłącznie przez osoby zdrowe zachowując zasady bezpieczeństwa tj. : mogą wchodzić tylko do części wspólnej , zachowują dystans 1,5, stosują środki ochrony osobistej

  8. Jeżeli w czasie pobytu dziecka w szkole, zaobserwuje się u niego podwyższoną temperaturę lub jakiekolwiek inne objawy chorobowe, nauczyciel powiadamia dyrektora, dziecko zostaje skierowane do izolatorium, a rodzice o sytuacji powiadamiani są telefonicznie. Po zawiadomieniu telefonicznym rodzice/opiekunowie prawni mają obowiązek odebrać dziecko niezwłocznie.

  9. Rodzice/opiekunowie prawni pozostawiają w szkole dane kontaktowe, które umożliwiają szybki kontakt z rodzicem/opiekunem prawnym w razie wystąpienia jakichkolwiek symptomów chorobowych.

  10. Jeżeli w domu danej rodziny przebywa osoba na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych – nie można przyprowadzać dziecka do szkoły.

  11. Z sali, w której przebywa grupa usuwa się przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie uprać lub dezynfekować (np. pluszowe zabawki). Jeżeli do zajęć wykorzystywane są przybory sportowe (piłki, skakanki, obręcze, itp.) – należy je dokładnie czyścić lub dezynfekować na koniec dnia

  12. Dziecko nie może przynosić ze sobą do szkoły lub wynosić z placówki przedmiotów lub zabawek.

  13. Każdy uczeń posiada własne przybory szkolne i korzysta tylko z nich

  14. Sale lekcyjne, świetlice i korytarze muszą być wietrzone co najmniej raz na godzinę.

  15. Zajęcia wychowania fizycznego należy prowadzić na zewnątrz zawsze gdy pozwala na to pogoda, należy ograniczyć ćwiczenia i zabawy kontaktowe .

  16. W sali gimnastycznej oraz w szatniach sprzęt i podłoga muszą być umyte detergentem lub zdezynfekowane po każdym dniu.

  17. Nauczyciele i pracownicy obsługi powinni – w miarę możliwości – zachowywać dystans społeczny między sobą, wynoszący min. 1,5 m.

  18. Dzieci korzystają z pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły.

  19. Nie organizuje się żadnych wyjść poza teren placówki.

  20. Na zajęciach z gospodarstwa domowego unikać sporządzanie potraw w postaci surowej np. sałatki , surówki - organizować zajęcia z przygotowaniem potraw poddanych obróbce termicznej.

  21. Podczas wykonywania czynności pracy na terenie placówki personel nie musi zakrywać ust i nosa.

  22. Należy ograniczyć przebywanie osób trzecich w placówce do niezbędnego minimum, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności (tylko osoby zdrowe, osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe, dezynfekcja rąk).

  23. Personel kuchenny , administracji i obsługi powinni ograniczyć kontakt z dziećmi i nauczycielami

  24. Biblioteka wydaje książki i podręczniki po wcześniejszym złożeniu zamówienia drogą mailową , a książki zwracane poddawane są 2-u dniowej kwarantannie.

§3

Organizacja posiłków w szkole

1.Przy ewentualnej organizacji żywienia (stołówka, kuchnia) w szkole, obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadza się zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników – w miarę możliwości odpowiednia odległość stanowisk pracy, środki ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów.

  1. Pracownicy kuchni i stołówki kładą szczególny nacisk na utrzymanie wysokiej higieny, mycie i dezynfekcję stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.

  2. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 600 C lub je wyparzać.

  3. Korzystanie z posiłków odbywa się wyłącznie w jadalni , w której regularnie czyszczone są blaty stołów oraz poręcze krzeseł.

  4. Po każdym posiłku stoły są dezynfekowane, a naczynia myte i wyparzane.

  5. Posiłki wydaje obsługa

§4

Higiena, czyszczenia i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni

  1. Przed wejściem do budynku należy korzystać z płynu dezynfekującego do rąk wg.zamieszczonej instrukcji

  2. Personel obsługowy pilnuje, aby wszystkie osoby wchodzące do budynku dezynfekowały dłonie przy wejściu i zakrywały usta i nos.

  3. Pracownicy szkoły regularnie myją ręce i dopilnowują, aby systematycznie robiły to dzieci – w szczególności po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem i po powrocie ze świeżego powietrza, jak i po skorzystaniu z toalety.

  4. Dyrektor placówki lub wyznaczona przez niego osoba dokonuje monitoringu codziennych prac porządkowych, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych (poręczy, klamek, włączników światła, klawiatur) i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i pomieszczeniach do spożywania posiłków.

  5. Przeprowadzając dezynfekcję należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak by dzieci nie były narażone na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.

  6. Dyrektor placówki w razie konieczności zapewnia personelowi indywidualne środki ochrony osobistej – jednorazowe rękawiczki, maseczki na usta i nos lub przyłbice,

  7. W pomieszczeniach sanitarno – higienicznych wywiesza się plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje.

  8. Toalety dezynfekowane są na bieżąco.

  9. Codziennie – po skończonej pracy w salach – dokonywana jest dezynfekcja wszystkich sprzętów.

Przydatne instrukcje:

https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawidlowego-mycia-rak/

https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/


§5

Postępowanie w przypadku podejrzenia wystąpienia zakażenia w placówce

  1. Do pracy w placówce mogą przychodzić jedynie osoby zdrowe, bez jakichkolwiek objawów wskazujących na chorobę zakaźną.

  2. W przypadku zaobserwowania niepokojących objawów choroby zakaźnej w domu lub na stanowisku pracy , pracownik kontaktuje się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej aby uzyskać teleporadę i powiadomić pracodawcę.

  3. Obszar w którym przebywał pracownik z podejrzeniem z podejrzeniem infekcji należy poddać gruntownemu sprzątaniu i dezynfekcji.


  1. W szkole wyznaczone zostaje pomieszczenie, zaopatrzone w środki ochrony i płyn dezynfekujący, w którym będzie można odizolować osobę w przypadku zdiagnozowania objawów chorobowych: w tzw.”małej sali”

  2. W przypadku zaobserwowania niepokojących objawów u ucznia należy postępować jak w § 2 pkt 3 i 8

  3. W przypadku potwierdzenia zakażenia należy postępować zgodnie z zaleceniami powiatowego inspektora SANEPID

§6

Postanowienia końcowe

  1. Za wdrożenie i nadzór nad stosowaniem procedury odpowiada dyrektor .

  2. Do przestrzegania postanowień niniejszej procedury zobowiązani są wszyscy pracownicy , jak również rodzice/opiekunowie prawni przyprowadzający lub odbierający dziecko

  3. Procedura wchodzi w życie z dniem 01.09.2020 i będzie obowiązywać do odwołania stanów zagrożenia koronawirusem (SARS-CoV-2) przez Ministerstwo Zdrowia, Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Główny Inspektorat Sanitarny.

Dyrektor Zespołu Placówek Specjalnych w Nysie

Jacek Tyczka